dimarts, 31 de març del 2009

Coll tubular

Aprofitant una estoneta d'un matí de dissabte plujós m'he posat a acabar el coll del l'últim jersei que s'ha fet la meva àvia. Fa dies que li vaig dir que li faria però no acabava de veure clar l'acabament en canalé 2x2, basicament perquè no volia que es desvoqués al tancar els punts i a la vegada volia un acabament net. Després de donar-li unes quantes voltes se'm va acudir fer un tubular però, us podeu creure que ni per internet ni als llibres que tinc vaig trobar instruccions de com fer-lo? per a tancar canalé 1x1 el que vulguis, però pel de 2x2 res de res.

Al final vaig fer servir la lógica i se'm va acudir tancar-lo amb un grafting i de la manera més senzilla que hi ha, separant els punts en dues agulles. I aquí teniu els 4 pasos de com ho vaig fer:

Aprovechando un ratito de una mañana de sábado lluvioso m'he he puesto a acabar el cuello del último jersei que se ha hecho mi abuela. Hace días que le dije que se lo haría pero no acababa de ver claro como cerrar un canalé de 2x2. El problema era que no quería que me quedara suelto y a la vez quería un acabado limpio. Después de darle unas cuantas vueltas pensé en hacer un cierre tubular pero, ¿os podéis creer que ni en internet ni en los libros que tengo por casa encontré las instrucciones de como hacerlo? Para cerrar el canalé de 1x1, lo que quieras, pero el de 2x2 nada.

Al final utilicé la lógica y decidí cerrarlo con un "grafting" y de la manera fácil que existe, separando los puntos en dos agujas. Y aquí tenéis los 4 pasos de como lo hice:

1) Separar els punts del dret i els del revés en dues agulles circulars de manera que quedin els punts del dret davant i els del revés a l'agulla del darrere.

Separar los puntos del derecho y del revés en dos agujas circulares de manera que queden los puntos del derecho delante y los del revés en la aguja de detrás.

Agulla daurada: davant. Agulla colors: darrere.
Aguja dorara: detrás. Aguja colores: delante.

2) Enfilar una agulla de cosir llana amb el fil de la labor. En el meu cas, l'últim punt que havia teixit era del revés. En aquest cas el pasos son els següents:

Enhebrar la aguja de coser lana con el hilo de la labor. En mi caso, el último punto que había tejido era del revés. En este caso, los pasos son los siguientes:

a) Passar l'agulla de cosir pel primer punt de l'agulla del davant com si es tractés d'un punt del dret i fer caure el punt de l'agulla de punt.

Pasar la aguja de coser por el primer punto de la aguja de delante com si se tratara de un punto del derecho, a continuación, hacer caer el punto de la aguja.

b) Passar l'agulla pel segon punt de l'agulla del davant com si es tractés d'un punt del revés (el punt no cau).

Pasar la aguja por el segundo punto de la aguja de delante como si se tratara de un punto del revés, tirar del la hebra (el punto no cae).

c) Passar l'agulla de cosir pel primer punt de l'agulla del darrere com si es tractés d'un punt del revés i deixar caure el punt de l'agulla de punt.

Pasar la aguja de coser por el pimer punto de la aguja de detrás como si se tratara de un punto del revés y dejar caer el punto de la aguja de punto.

d) Passar l'agulla de cosir pel segon punt de l'agulla del darrere com si es tractés d'un punt del dret (el punt no cau).

Passar la aguja de coser por el segundo punto de la aguja de detrás como si se tratara de un punto del derecho, tirar de la hebra (el punto no cae).

4) Repetir els 4 passos fins que ens quedi un punt a cada una de les agulles. Aquí haurem de treballar el punt que ens queda de l'agulla del davant com si fos un punt del dret i deixar-lo caure, però a continuació haurem de buscar el primer punt que havíem cosit (llavors del dret) i cosir-lo com si es tractés d'un punt del revés.

Farem la mateixa operació amb l'agulla del darrere. Passarem l'agulla de cosir pel punt que ens queda com si es tractés d'un punt del revés i a continuació buscarem el primer punt que havíem cosit a l'agulla del darrere (que era del revés) per a cosir-lo com si es tractés d'un punt del dret.

Aquests dos últims passos són necessaris per a tancar de forma circular la costura tubular, d'altra manera ens quedaria un forat entre els primers punts i els últims. Fixeu-vos que en això precisament consisteix la diferència respecte al grafting normal que fem servir per a les costures planes (com els mitjons).

Repetir los 4 pasos hasta que quede un punto en cada una de las agujas. Aquí tendremos que trabajar el punto que queda en la aguja de delante como si se tratara de un punto del derecho y dejarlo caer, pero a continuación tendremos que buscar el primer punto que habíamos cosido (del derecho) y coserlo como si se tratara de un punto del revés.

Haremos la misma operación con la aguja de detrás. Pasaremos la aguja de coser por el punto que nos queda como si se tratara de un punto de revés y a continuación buscaremos el primer punto que habíamos cosido en la aguja de detrás (del revés) para coserlo como si se tratara de un punto del derecho.


Estos dos últimos pasos son necesarios para cerrar de forma circular la costura tubular. En caso contrario nos quedaría un agujero entre los primeros puntos y los últimos. Fijaros que precisamente en esto consiste la diferencia respecto el graftin normal que utlizamos para las costuras planas (por ejemplo para los calcetines).

La llana és Noro Silk-garden. Tot un plaer per les mans y la vista!
La lana es Noro Silk-garden. ¡Un placer para las manos y la vista!

10 comentaris:

ramon ha dit...

Preciós, Nutsue, preciós!
Amb aquestes mans... dedica-t'hi.

Mercè ha dit...

Uau! Mencanta! Ets una màquina :)

MJ ha dit...

Fantástico tutorial! Muchas gracias.

albis ha dit...

Gràcies!!!

Aquesta informació és molt valuosa.

Prunila ha dit...

El jersei maquíssim!
i el post sensacional!!!

aprofito per anotar que hi ha un grup al Ravelry que es diu "Maestría de Técnicas"? link aqui: http://www.ravelry.com/groups/maestria-de-tecnicas i aquest mes el tema ésaprendre noves tècniques de montar i tancar punts! havia vist aquestes instruccions al IK de tardor 08, invisible CO and BO... si, invisible Bo for double rib, pàgina 48, el teu s'enten molt millor, quina sort tenim!

Belen ha dit...

ostres nu, gràcies per tota la informació, ho has explicat tan bé que fins i tot jo (crec) que ho he entés. ho hauré de posar en pràctica...

petons

pd: que maco el jersei de la teva iaia eh?

violetazul ha dit...

Gracias por el tutorial!!!
muy bien explicado!
la noro, sin palabras...

Lua ha dit...

Nena, quina currada! mare de deu!!!
Ho has explicat molt bé, i no ho dubto... pero amb la meva ignorancia tejeril... jo em perdo...jejeje!!

el jersei monissim!

greta ha dit...

Nena eres un crac, moltes gràcies guapa.

Martins ha dit...

Nuria ets una artista i molt bona lógica... jo ho hagués fet fent les dues ultimes passades de la següent manera: fent un punt del dret i un del revés sense fer i després es cus. De fet després no es veu que t'has saltat els punts perquè el cosit queda dissimulat. però de la menera que ho has fet t'ha quedat perfecte.